Fredag 31 juli

Strebers

Strebers

Legendariska punkbandet Strebers firar 30 år och gör det med besked. En återföreningsturné är inbokad och bandet gör sitt nedslag i Bollnäs på Karlslundsfestivalen i juli.
Bandet bildades 1985 och la ner 1992. Deras skiva Kallt stål, varmt blod har sålt över 20 000 exemplar. De har gett ut klassiska punkdängan Betongbarn. Efter att bandet splittrats bildade några medlemmar Dia Psalma.
Bandet hälsar:
Vänner, det blåser hårt det blåser kallt!
Det långa landet Falukorv 2015 ÄR ett kallt ställe och efter våra 30 år som band är det vår förbannade plikt att åka ut och propagera för ett varmare och bättre Sverige, ett Sverige som vi alla förtjänar att leva i. Med våra texter och vår musik vill vi uppmärksamma fel och brister i dagens samhälle, ett samhälle som kryllar av nynazister, rasister och stenkastare.
I höst vill vi tillsammans med er köra över idioterna med musikaliskavkäftsmällar, kom och fira att STREBERS fyller 30 år och sjung och skåla, kaos och skråla!
Vi kommer att leverera som aldrig förr och med hjälp av Pontus från Dia Psalma på gitarr så kommer detta att bli oförglömligt.

30 år har nu gått och vi är knappast unga längre, men vi kommer alltid att vara ARGA!

Nu jävlar kör vi, är ni me oss!?!.

Martin Rubashov

Martin Rubashov

Martin Rubashov är en svensk musiker som släppte sitt debutalbum ”The Watcher of the Skies” 2013.
Han startade sin musikaliska resa i slutet av 90-talet, Martin har också spelat med band som; Mustasch, Marble Arch och Librah.
Han är också känd för sin radiokarriär som morgonvärd för radiostationen Bandit Rock i Stockholm. Martin använder oftast sina akustiska gitarrer men hans fascination för världens musik kan höras när han spelar sitar eller saz. Det dynamiska ljudet är där och det tar med dig på en känslomässig resa. Influerad av rock och med en melankolisk akustisk vibe är Martin verkligen en förtroendefull följeslagare.

M.I.D.

M.I.D.

Bollnäs största band?! M.I.D. är ett svenskt trallpunkband från Bollnäs. Bandet bildades 1990 av Rolf Carlson (Sång/Gitarr), Jonas Johnsson (bas) och Peter Grehn (trummor/sång). Bandet bildades mest som ett kul projekt men responsen blev väldigt bra vid första spelningen på rockfighten samma år. Bandet lades då inte ner som det varit tänkt från början. Bandets mest kända låt är förmodligen ”Vet din mamma” efter sin medverkan på Röjarskivan 2. Dessvärre har låten fått andra bands namn på sig i fildelningsprogram, och därav inte fått den respons de förtjänar. Vad passar bättre än M.I.D. röjandes en sen sommarkväll på klassisk mark som Karlslund?

Trail Of Murder

Trail Of Murder

Kommer snart.

Ola & Potatisarna

Ola & Potatisarna

Kommer snart.

Cedron

Cedron

Hardcorebandet Cedron är fyra bästa kompisar från småstaden Söderhamn som spelar musik som de älskar om de saker som de hatar. Med EPn ’Watching The Sun Turn Pitch Black’ och fullängdaren ’Chased By Shades’ har de turnérat 30 olika länder. Från lilla Söderhamn till Australien. Från Bosnien till Tyskland. Med brinnande samhällskritisk agenda, politiska mellansnack och emotionella texter kommer de att ge allt de har i sommar. Psst. Det ryktas om nya låtar och ett nytt släpp mot slutet av sommaren. Håll utkik!

DOKA

DOKA

Doka är ett punkrockband från Bollnäs som bildades 2008. De är utan tvekan ett av de hårdast jobbande banden i branschen. Just nu är de aktuella med sin fjärde skiva som släpps någon gång våren 2015.

Naphta Sings

Naphta Sings

Sedan ett par år tillbaka skriver och sjunger Naphta Sings (Fredrik Svensson) om stupade vänner, tomma parkeringsplatser, och om att vilja sätta händerna för öronen. Melodierna rör sig oroligt och längtansfullt genom amerikanska lo-fi-deltan och 60-talsanstrukna poplandskap – ibland analogt elektriskt, ibland helt oförstärkt. Debutalbumet, Blue Mountains Bleed, släpptes den 16:e mars i år.

Planet Trash

Planet Trash

Planet Trash på Karlslund. Klassiskt! Vi glada över att få presentera Bollnäs mesta punkband! Planeterna har hållit punkfortet sedan 1994 och har inga planer på att släppa det. Med stundande USA turné och febrilt nötande i studion är Planet Trash mer levande än nånsin.

Annasara

Annasara

Kommer snart.

Killgore

Killgore

Metal bandet Killgore från Bollnäs gillar mysiga hemmakvällar och snabba skogspromenader i kamouflagekläder.

Klas (Zombiegore) Persson
Fredrik (Klingonassassin) Ljung
Henrik (The Outlaw) Edlund
Tomas (TT Lucigore) Olsson
The Fire Deamon
Col Devil Killgore
Col Psyco-clown Killgore
Mr Deadface
The Whore of Killgore
Candyman Killgore

Lucy Seven

Lucy Seven

Kommer snart.

Pelle Med Två

Pelle Med Två

Pelle Med Två är ett band som inte bara spelar musik utan även älskar det dom gör! Det bjuds på en salig blandning av svensk folkmusik, irländsk folkmusik och en stor portion humor. Dragspel, mandolin, gitarr, fiol, bas, banjo, percussion, och sång är gruppens sättning. Deras motto lyder – Kom å rocka loss, vicka på stjärta i takt med oss! Spelglädje i bonnjazzens tecken är bara förnamnet!

Zander Nord

Zander Nord

Kommer snart.

Hata Som Lejon

Hata Som Lejon

Hata Som Lejon är ett pop/punk-band från Söderhamn, Hälsingland. Bandet startades 2013 och spelar en hård pop/punk med texter på svenska. I låtarna hörs tydliga influenser från band som Skumdum, Millencolin, Blink-182, Neverstore och Randy. Våren 2013 släpptes EP’n ”Hata Som Lejon” på Spotify och iTunes och i april 2014 släpptes nya singeln ”Ingenting Fungerar Som Det Ska”.

Terror Attakk

Terror Attakk

Terror Attakk är förfäder till Sandvikens käng-, kaos’ och hardcore-punk. Sprunget ur en källare i Klangberget i slutet av 90-talet men numera har medlemmarna flyttat till Forsbacka, Majorna, Los Angeles, Östersund och Hindås. Terror Attakk är DIY!

Michael Motorcycle & Björn Polar Bear

Michael Motorcycle & Björn Polar Bear

Michael Motorcycle och Björn Polar Bear är två lokala deejays från Bollnäs med lång erfarenhet inom klubblivet. Micke och Björn har spelat runt om i Hälsingland och övriga Sverige sedan början av 2000-talet. De är duktiga på att underhålla publiken och har fullt ös när dom spelar. Så missa inte dessa två herrar under Karlslundsfestivalen.

Lördag 1 augusti

Soilwork

Soilwork

Soilwork som blivit förgrundsgestalter för den internationella death metal-scenen med sitt senaste verk – det mäktiga dubbelalbumet ”The Living Infinite”. En definitiv milstolpe både för Soilwork och för svensk metal. Plattan tog över andraplatsen på Billboards hårdrockslista i USA. Samtidigt inledde bandet en massiv turné på 54 datum under två månader genom Nordamerika. De debuterade med albumet ”Steelbath Suicide” redan 1988. Ett par år senare hade de nått en storpublik utanför Sverige med spelningar över hela Europa och så småningom också Japan. Under åren har de bevisat att de är ett band som inte står och stampar, utan alltid rör sig på något ännu större och nu tagit ett rejält grepp om den moderna metalvärlden. De har även fått en speciell plats Judas Priest-sångaren Rob Halfords hjärta som strött hyllningar över bandet. Helsingborgarna har utan tvekan blivit ett av Sveriges mest framgångsrika svenska banden internationellt. Dessutom ett av världens ledande akter på den melodiska death metal-scenen. Det kommer en ny skiva i september som enligt ryktena inte kommer göra någon besviken!

Kartellen

Kartellen

Kartellen är en av Sveriges främsta hiphopgrupper. Kartellen består av medlemmarna Kinesen, Sebbe Staxx, Kaka och Maskinisten. De beskriver sin musik som verklighetsrap och skildrar i sina texter en hård miljö i landets miljonprogramsområden. Sebbe Staxx, som tidigare varit i blåsväder för sina texter och sitt kriminella förflutna, är idag praktiserande kristen och lever ett nyktert liv. Att Sebbe Staxx funnit Jesus är något han berättar öppet om. Han väljer numera ljusets och kärlekens väg istället för mörkrets och hatets. Staxx har även blivit drogfri. Första singeln Gå loss kom 2009 och första albumet Reflektion år 2011. Första släppet på ett majorbolag var det framgångsrika albumet Ånger & kamp, som 2013 följdes upp av Ånger & kamp del 2.

Dia Psalma

Dia Psalma

När Dia Psalma bildades efter Strebers var det nog få som trodde att bandet skulle bli den succé det blev, men debutalbumet ”Gryningstid” blev snabbt en svensk klassiker, och är ett av de bästa svenska punkalbum som producerats. Dia Psalma är inte ett band som med Alkbergsk poesi skriver dubbelbottnade texter med lika många tolkningar som tecken. Dia Psalma är ett band som berättar vad de ser, och vad vi andra inte vågar prata om. Med ångestdrivna, rakbladsvassa låttexter tvingar de oss att rannsaka oss själva, och skapar en känsla av att de är moraliskt överlägsna oss vanliga dödliga med raka och oförlåtande melodier. En hel generation svenska punkare har formats av Dia Psalma, vilket har gett bandet en naturlig pondus i alla musikaliska sammanhang. Med gudabenådad scennärvaro gör kultbandet nu intåg på Karlslundsfestivalen i bollnäs med syftet att lära besökarna hur punk ska låta.

Hurula

Hurula

Med debutalbumet ”Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för” levererade Hurula ett av årets starkaste släpp och efter att ha erövrat festivalscenerna under sommaren är det dags för Hurulas mest omfattande turné hittills i höst. Som frontman i Masshysteri slog sig Robert Hurula in i det svenska medvetandet och när bandet splittrades 2010, efter två briljanta album, lämnades ett stort vakuum på den svenska musikscenen. Efter tre års väntan återvände Hurula äntligen till tonerna av debutsingeln Sluta deppa mig i januari i år och debutalbumet följde i april. Sedan dess har han varit en av årets mest tongivande akter, där samhälle och politik vävs samman med Hurulas känsla för melodi och knivskarpa hybrid av pop och punk.

De Lyckliga Kompisarna

De Lyckliga Kompisarna

De Lyckliga Kompisarna, ofta förkortat DLK, är ett svenskt punkband som ursprungligen var verksamt under åren 1989-1997 och sedan ånyo från 2008. DLK var ett av de band som vid 1990-talets början utgjorde ”den andra punkvågen”. Bandets mest kända alster är låten ”Ishockeyfrisyr” (vardagligt kallad ”Hockeyfrilla”). Den drivande kraften i DLK är sångaren Mart Hällgren, som under årens gång också spelat olika instrument i bandet. 1989 bildade han DLK tillsammans med Björn Gunér. Bandets namn hämtades från en bok om kulturlivet i Sovjetunionen: i en text omnämndes ett sovjetiskt band som på ryska hette just De Lyckliga Kompisarna. 1997 avslutade DLK sin första aktiva period med fyra spelningar under tre dagar på Kafé 44 i Stockholm. Dessa spelningar klipptes senare ihop till en liveskiva. I januari 2008 meddelade bandet att de skulle återförenas. Bandet består idag av Mart Hällgren, Jouni Haapala, Roger Reinstam och Simon Dahlberg. Den första spelningen med den nya konstellationen ägde rum på Kafé 44 den 22 februari samma år. I april 2009 kom EP:n ”Hugos sång EP” följd av en fullängdare 2010 som kom att heta ”Hugos sång LP”. I augusti 2013 släpptes senaste EP:n ”De motvilliga konstnärerna” på bolaget ”High gear music”.

Governor Andy & Cajsa

Governor Andy & Cajsa

Den Svenska reggaescenen har inte alltid varit där den är idag. Och få personer har betytt så mycket och slitit så hårt för att etablera reggaen i Sverige som Anders Siösteen, aka Governor Andy. Det är sent 70-tal och Anders, eller Andy, är sångare i banden Fri Fart och Pink Patchos, med vilka han också skriver sina första låtar. Några år senare åker han på en lång resa till Jamaica där kärleken till musiken växer och blir en stor och viktig del av hans liv. Man kan fortfarande höra att stil, melodi och flow i Andys låtar hämtar inspiration från tidiga toastare som U Roy, General Trees, King Yellowman m.fl. där seriösa världsproblem blandas med humor, sex och kärlek i sann Sound System anda. 1991 flyttade Andy till Stockholm, där han var med och startade reggaeklubbarna Trinity Sound, Slingshot Sound och Club Studio One. 1997 debuterade Andy som soloartist med singeln ”Internet”. Det är också nu som Andy lägger till Governor före sitt namn och ett av svensk reggaes starkaste artistnamn är skapat. Debutalbumet skulle dock dröja till 2002 då Torra Benens Dal släpptes. Sedan dess har Governor Andy släppt ytterligare 4 album, med låtar som till exempel ”Reggaeprofil”, tillsammans med Jr Erik, ”Lyckliga Gatan” tillsammans med Loreen, och ”Vakter och Polis” med Kapten Röd och Eye N I. Han har även medverkat på en rad album av andra musiker, bland annat Petter och Kalle Baah. Februari 2014 släppte reggaeprofilen Governor Andy att släppa sitt sjätte album med titeln ”Bomba Dom”. Så håll i hatten och spänn fast säkerhetsbältet, dags för Guvenören att återigen starta upp dansen!

Bombus

Bombus

2008 i Göteborg träffades ett gäng vänner som delade samma besatthet för tung musik med en ungefärlig idé. De hade visionen att spela sin egen unika form av “no bullshit metal and hardrock served with a slice of punkrock energy”, som de beskriver det. Inspirerad av skivsamlingar av varje bandmedlem, ville de att skapa en modern kickass blandning av sina mest älskade band utan att kopiera dem på något sätt. Sagt och gjort, Bombus var fött och saker och ting började att ta form ganska snabbt. Bombus började i undergroundscenen i Göteborg där de snabbt byggt sig en solid fanskara och rykte som ”all killer, no filler ”liveakt. Två år efter det att bandet bildades (2010), släppte de tre 7 ”singlar och ett fullständigt studioalbum på det egna bolaget Mourningwood Records. Efter mycket turnérande i hela Europa med det självbetitlade debutalbumet, Bombus fortsatte att skriva och spela in nytt material i början av 2012. Detta var när Century Media Records fick kännedom om bandet genom att se dem live och fick höra demos av de nya låtarna. Energin och kvaliteten på dessa demoband övertygade CMR och ett kontrakt signades ganska snabbt för att fortsätta med uppföljaren.

Per Persson

Per Persson

Legendaren Per Persson från Persson Pack. Han blev folkhjälte för några få men borde, i en rimligare värld, ha fått en lika stor publik som Lars Winnerbäck. Musik beskrivs ofta utifrån hur framgångsrik den är. Listplaceringar är dess ”själ”. Per Perssons album och låtar är förankrade i en landsbygd, en arbetarklass och en hållning som blir en del av lyssnarnas självbild, stolthet och hjärtan.

Thundermother

Thundermother

Thundermother startade sommaren 2010 i Växjö när gitarristen och skåningen Filippa Nässil ville spela Rock’N’Roll efter ha slutat sitt band. Med drömmar och visioner och ”Shoot to kill” nynnandes i huvudet startade hon Thundermother. Hon flyttade till Stockholm för att uppnå sin dröm.

Hon hittade sin partner in crime Giorgia Carteri i Stockholm som också följt sin dröm att hålla på med musik, ända från Italien till Sverige. Efter lite olika prövningar med andra musiker hittar de tillslut rätt människor med rätt motiv och Rock’N’Roll i hjärtat. Tilda Stenqvist på trummor från Karlstad, Linda Ström från de småländska skogarna och Clare Cunningham född och uppvuxen på Irland. De har skoj, och det märks på scen. Äkta glädje och Rock’N’Roll, menat ända från märgen. Hårdrockstjejer från hela världen, nu enade för att göra en enda sak; att lira tillsammans och åka ut på vägarna.

Thundermother har lirat som enda signade band på Close-Up båten med Turbonegro och Candlemass, de var förband åt Danko Jones på hans sverigeturné, de öppnade Metaltown för tusentals människor innan Clutch och Graveyard, de har spelat med band som Bonafide, The Scams och många många fler. Och Thundermother var då fortfarande osignade. Helt utan skivkontrakt så fyllde de pubar och klubbar över hela Italien och Sverige till bredden. Nu har de signat med Warner Music och debutskivan släpps 2 april.

Stilett

Stilett

Stilett är ett punkrockband bildat av Adam (ex. Tysta Mari) och Crippe (Bombshell Rocks) Tanken var aldrig att starta ett band – mer än att lira ”Rancid-punk-på-svenska” och släppa en demo. Det som från början bara skulle vara kul blev lite för kul och dessutom riktigt bra. I det här fallet blev resultatet att fler låtar skrevs och ett band bildades på riktigt. Man ringde upp några polare (Totte från Twopointeight och Inge från Alonzo Fas 3, The International Noise Conspiracy & Against Me) och Stilett var därmed ett faktum och i januari 2014 kom deras självbetitlade debutplatta.

Frida Scar

Frida Scar

Frida Scar är rapparen och sångerskan från Göteborg vars intensiva rap hörs över beats som rör sig mellan elektroniskt doftande grime till mer klassisk hiphop. Hon kammade hem priset som bästa soloartist 2014 på Local Heroes-galan i Gävle för sin debut-EP ”Schhh”, vilket resulterade i att Sveriges Radio spelade in en liveshow med henne. Frida Scar är också verksam i kollektivet Femtastic som jobbar för en mer jämställd musikscen.

Live bjuder hon på hård rap och dansant vibb. Så här skriver Arbetarbladet i en konsertrecension:

”Verkligt lysande är Frida Scar som uppträder för första gången i Gävle. Hon rappar på svenska med en självsäkerhet och språklig briljans som får publiken att gunga med.”(AB 14/12-13)

Frida Scar har spelat på många scener runt om i landet, så som Nefertiti, Konserthuset i Gävle, Göteborgs kulturkalas och på Göteborgs filmfestival för att nämna några. Tillsammans med Femtastic-kollektivet har hon också uppträtt på bland annat Way out west och Kingsizegalan.

Förutom det mångåriga samarbetet med Femtastic, har Frida Scar även jobbat reaggedrottningen Syster Sol, Cleo, Äkta Kärlek, Johan och Djuret och nu senast med Rikard Skizz Bizzi på hans platta 100kg Funk, där hon gästar på låtarna Svett och Kollisionskurs.

Med sig till Karlslundsfestivalen har hon sin sidekick, rapparen och dansaren Mado, som just nu håller på att spela in eget material.

Åfysatan

Åfysatan

Åfysatan är ett musikaliskt bastardbarn som skapats i ren spontanitet. Efter en lyckad insats i Bollnäs Trail Race 2014 firade Jocke Skog (Clawfinger) och Misha Sedini (ex-Rövfitta) segerns sötma hemma i den senares stuga och avnjöt punk och humlesaft.
Jocke fick feeling och ville prompt att han och Misha skulle start egen punkkonstellation. Misha hävdade dock att han lagt musiken på hyllan. Det fanns helt enkelt inte tid till rep, harvande och dyra studiohyror.
– Äh, musik ska ju vara kul! sa Jocke och konstaterade samtidigt som han lade ut en förfrågan om lediga trummisar på ett välkänt socialt forum att man visst inte alls behövde repa, harva eller bekosta inspelningar med mer än lite tid.
Ett genidrag kan man säga för snabbt så hoppade Stipen Karlsson (Dia Psalma/Strebers) på projektet (efter att ha läst att Adrian Erlandsson visat intresse) och då kunde inte Misha göra annat än tacka ja till att leka och ha skoj med två så kompetenta och begåvade människor.

Ett första möte styrdes upp hos Misha som bjöd på mat, musik, skratt samt både stora och små idéer. Självklarheten att man skulle bilda ett band var gjuten från sekund ett.

På andra mötet spelades bandets första EP in. Under en helg i en typisk rephåla i anrika Hökarängen riggade bandet upp en minimalistisk studio och började improvisera riff och plöja idéer. Så fort en låt var klar spelades den in. Var låten inte klar fort nog ratades den. Det skulle vara spontant eller inte alls. Resultatet blev fem låtar utan finlir och inget finstilt, bara rakt och spontant ös.
Misha skrev några texter som han tog med sig upp till sitt landställe ihop med en ännu mindre studio och la sedan sången på tre timmar varpå saken var biff. Jocke mixade och Stipens fru gjorde omslaget: klart!

Tonen för bandet var satt: musik ska vara kul! Som den var när man började spela med sina kompisar i högstadiet. Enkelt! Minimal insats för maximalt nöje. Entusiasmen ska vara på ännu högre nivå än den i barnprogram för de riktigt små.

I tider då alla tar allt på lite för stort allvar, är alldeles för rädda för varandra och snarare skriker ikapp än diskuterar vill Åfysatan sprida lite ren jädra punkglädje för att lätta på trycket, dra på några smilband och bjuda på lite kärlek och eftertanke i 120 knyck.

Fler sessioner planeras liksom en höstturné.
Vi hörs och ses då, kom förbi och säg hej!

Michael Motorcycle & Björn Polar Bear

Michael Motorcycle & Björn Polar Bear

Michael Motorcycle och Björn Polar Bear är två lokala deejays från Bollnäs med lång erfarenhet inom klubblivet. Micke och Björn har spelat runt om i Hälsingland och övriga Sverige sedan början av 2000-talet. De är duktiga på att underhålla publiken och har fullt ös när dom spelar. Så missa inte dessa två herrar under Karlslundsfestivalen.